Блог

Грижа за мазната кожа

Грижа за мазната кожа

Мазната кожа е много капризна и се нуждае от специални грижи. За да се справите с нея трябва да се контролира производството на себума, да се подпомогне бързото обновяване на клетките и е необходима дълбока хидратация.

В резултат на увеличената секреция на себума, мастните жлези се запушват и създават идеална среда за размножаване на бактериите, които предизвикват акне, а именно гъбата Маласезия. Това е основната причина, поради която мазната кожа има акне, черни точки, пъпки, комедони. За да предотвратите появата им, трябва да се грижите правилно за кожата си. От важно значение е също правилното хранене и използването на хранителни добавки, които ще въведат ред в храносмилателната система.

ПРИЗНАЦИ НА МАЗНАТА КОЖА

Мазният блясък е най-често срещаният признак, но не е единственият. При мазната кожа:

 • Епидермисът е по-плътен.
 • Цветът на лицето е блед.
 • Има неравномерен релеф и разширени пори.
 • Кожата е по-склонна към образуване на акне, черни точки и комедони.

7 ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА МАЗНА КОЖА

 1. Хормонален дисбаланс

Основната причина тийнейджърите да имат мазна кожа е нарушеният хормонален баланс. Това се случва и по време на бременността и менопаузата. Резките промени в хормоните повишават активността на себума, което води до омазняване на кожата.

 1. Нарушен хидробаланс

Дехидратираната мазна кожа реагира с повишена секреция на себум. При липсата на влага се нарушава хидролипидния слой на кожата и така я лишава от естествената й защита. А епидермиса се опитва да я възстанови, като произвежда голямо количество себум.

 1. Генетично предразположение

За съжаления мазната кожа често се наследява. Поне 95% от родителите предават този проблем на децата си.

 1. Неправилна или недостатъчна грижа

Често хората с мазна кожа използват агресивни продукти със съдържание на спирт или със силни антибактериални свойства. Това води до нарушаване на липидната мантия на кожата и до произвеждане на повече кожна мазнина. За такъв тип кожа трябва да се използват нежни средства, които добре почистват и хидратират кожата.

 1. Негативното влияние на околната среда

Много хора смятат, че слънцето може да им помогне да се справят с акнето и възпаленията по кожата. В някои случаи могат да получат краткотраен ефект, но това винаги води до допълнително омазняване на кожата. Замърсяванията същото влошават ситуацията – образуват се обриви и пъпки.

 1. Стрес и недоспиване

При стреса в нашия организъм се увеличава синтеза на хормона на стреса – кортизол. А той провокира хиперактивността на мастните жлези.

 1. Неправилно хранене

Хипократ е казал: „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна”.

Хората с мазна кожа, склонна към акне и обриви, трябва да се хранят правилно. Необходимо е всеки ден да се консумират плодове, зеленчуци, месо, пълнозърнест хляб.

ЕТАПИ В ГРИЖАТА ЗА МАЗНАТА КОЖА

ПОЧИСТВАНЕ НА ЛИЦЕТО

За всеки тип кожа е от голямо значение правилното почистване. Хората с мазна кожа не трябва да използват почистващо мляко, кремообразни продукти и средства, които съдържат мазнини. За ежедневното и деликатно почистване на кожата трябва да изберете или мицерална  вода, или гел, или пяна. Те нежно почистват, намаляват омазняването и предотвратяват появата на акне, черни точки, обриви.

От продуктите на ТианДе може да използвате мицеларната вода „Spa Technology”. Тя съдържа растителен екстракт, който нормализира работата на мастните жлези. С помощта на памучен тампон ще премахнете грима и замърсяванията. След това задължително измийте лицето с вода. Ако кожата ви е много възпалена след нея използвайте успокояваща почистваща пяна Vita Derm. Но ако имате само мазна кожа може да използвате или пяната, или почистващия гел PhytoCode.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *