Блог

СЕРИЯ Master Herb

Ако зад европейската козметика стоят постиженията на химичната промишленост, то зад китайската стои опитът на лечителите и специалистите в областта на билколечението. Рецептурите на продуктите от серия Master Herb включват натурални съставки, ефективността на които е потвърдена от многовековната практика на традиционната китайска медицина.
В състава на козметичната линия Master Herb влизат екстрактите от 12 билки и растения: салвия, алое вера, орлови нокти, хибискус, зелен чай, мента, моминска хризантема, жожоба, корени от пурпурна ехинацея, вирджински хамамелис, водорасли, бамбук.
Те образуват комплексна система за грижа за проблемна и мазна кожа .
Мазната кожа сама по себе си е проблемна: тя създава много неприятности на своите притежатели. Това са неестетичният блясък, разширените пори, черните точки и акне . Дори твърдението на специалистите, че тази кожа остарява по-бавно, не носи особена радост.
Мазната кожа е резултат от засилена функция на мастните жлези, произвеждащи себум (кожна мазнина) .
Мастните жлези се намират почти по цялата човешка кожа, те липсват само по дланите и стъпалата. В местата на най-голяма концентрация (окосмената част на главата, челото, брадичката, гърбът) броят на мастните жлези достига
800 върху 1 см 2.
В нормално количество кожната мазнина служи за смазка на кожата и е нужна за нейната защита, тъй като предпазва от възможно обезводняване. А излишъкът й води до запушване на порите, поява на възпаления, лющене и раздразнения по
кожата.
Клетките на мастните жлези са «самоубийци»: натрупвайки кожна мазнина, себоцитите са като самурай, който си прави харакири — се разрушават. Себумът е резултат от разрушаването на мастните клетки.
Процесът на грижа за мазната кожа е насочен към регулация на функцията на мастните жлези. Много хора добре се грижат за кожата, но неправилно, и задълбочават проблема. Например е прието мазната кожа да се почиства «из основи», но от това страда епидермалната бариера, която се състои от много по-деликатни

липиди, отколкото кожната мазнина . При нарушение на защитната епидермална бариера в кожата проникват дразнещи и комедогенни вещества, което с времето може да предизвика повишаване на омазняването и поява на комедони.

Понякога се наблюдава и обратната ситуация: хората, които знаят за грижливото почистване на кожата, избират продукти, пренаситени с мазнини и масла, които не премахват кожната мазнина.
Серията Master Herb е разработена предвид потребностите на мазната кожа. Активната съставка в продуктите Master Herb е екстрактът от салвия. Своето наименование салвията е получила от латинския глагол salvia, което означава «спасявам».  Древните египтяни са вярвали в способността й да спасява от смърт, удължавайки младостта.
Екстрактът от салвия (Salvia miltiorrhiza flower/leaf/ root extract):
• съдържа фитоестрогени— вещества от растителен произход, които по химичната си структура наподобяват човешките естрогени и са способни локално да имитират тяхното въздействие върху кожата; при това фитоестрогените не само забавят процесите на стареене, но и потискат производството на кожна мазнина, нормализират синтеза на меланин, като възпрепятстват появата на комедони и акне;
• е източник на незаменимата за мазната кожа линолева киселина: нейният дефицит винаги при- дружава както младежките пъпки, така и акнето в зряла възраст;
Патологичната активация на дейността на мастните жлези е не само количествена, но и качествена трансформация на мастния секрет. Намаляването на концентрацията на линолева киселина променя рН в алкална посока и създава предпоставки за развитие на микробна или гъбична инфекция, а също така и на комедони. В резултат на това визитна картичка на кожата стават мазният блясък, акнето и себореята.
• е източник на витамин РР— бонус за лицето: РР (никотинова киселина) влиза в състава на ензими, участващи в клетъчното дишане: без този витамин кожата нямаше да може да диша!
• никотиновата киселина понижава нивото на триглециридите и мастните киселини— компоненти
на кожната мазнина;
• никотиновата киселина успокоява раздразнената кожа, спомага за премахване на зачервявания и лющене .

Дефицитът на никотиновата киселина води до тежък дерматит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *