Блог

Какъв тип е Вашата кожа?

При избор на оптимални продукти за грижа за лицето е важно правилно да се определи типът кожа.  В зависимост от интензивността на функционирането на мастните жлези се различават няколко типа кожа: нормална, суха, мазна, комбинирана.
Нормална кожа:  гладка, кадифена, без мазен блясък, еластична и… която много рядко се среща — такава имат само 2-3% от хората. Но при липса на всекидневна грижа дори нормалната кожа може да стане суха или мазна. При недостатъчно или нерационално извършване на козметични процедури нормалното състояние на кожата много рядко може да се запази след 30 годишна възраст. За това дори при отлично  състояние, трябва редовно да се полагат грижи за кожата на лице то и шията.

Суха кожа:  сухотата на кожата на пръв поглед е незабележима — тя е красива, нежна, има руменина.  Сухотата е последица от недостатъчната дейност на мастните жлези, която може да бъде както наследствена, така и в резултат на напредването на възрастта, или предизвикана от употреба на неподходящи козметични продукти . Лишена от правилна грижа, такава кожа бързо увяхва, повърхностните фини бръчки започват да се задълбочават.  Сухата кожа е склонна към въздействието на водата и сапуна, жегата и студа. След това върху нея се появяват раздразнения, тя се покрива с червени петна, първо се лющи на отделни места, а след това по цялата повърхност на лицето . Да се премахне сухотата на кожата, дори вродената, е възможно, ако правилно се полагат грижи за нея в продължение на много дълъг период от време.

Мазна кожа: груба, прилича на портокалова кора, често образува комедони (черни точки) и акне. Мазната кожа е резултат от повишената функция на мастните жлези. Кожната мазнина, след като се съедини с праха и мъртвите рогови клетки, образува тапи, които запушват изходните пътища на мастните жлези. Редовната грижа, използване на специални кремове, лосиони и маски правят мазната кожа нормална, като премахват прекомерния блясък и сивия мръсен налеп, кожата става мека и придобива приятен матов оттенък.

  Комбинирана кожа: комбинираният или смесеният тип е най-разпространен. Човешката кожа има особеност: на лицето в областта на Т-зоната се намира най-голямото количество мастни жлези, които произвеждат повече себум.  В участъците на повишено отделяне на себум (чело, брадичка и нос) кожата е мазна, а около очите, на слепоочията, бузите и шията — суха . Комбинираната кожа често претърпява доста силни промени в състоянието си при смяна на сезоните: през лятото тя повече прилича на мазна, а през зимата — на суха . Затова хората с такава кожа трябва да бъдат готови по-често, отколкото другите, да сменят режима при полагане на грижа.

  В света около 70% от хората смятат, че имат чувствителна кожа, и това се потвърждава от дерматолозите. Притежателите на всеки от изброените типове кожа могат да се сблъскат с проблема – чувствителност на кожата. Чувствителната кожа реагира на различни раздразнителни фактори — студ или жега, смяна на температурите, вятър, водопроводна вода и дори недоспиване и стрес — със зачервявания, парене, сухота и лющене. Повишената чувствителност на кожата може да бъде предизвикана от нейната структура, когато горният слой на епидермиса е много тънък и не може да служи като ефективна бариера срещу различни раздразнители . Придобитата чувствителност се получава в резултат на неправилно прилагане на агресивни козметични продукти. Още една причина за повишена чувствителност на кожата е вътрешно заболяване: най-често това са ендокринни заболявания и патологии на стомашно-чревния тракт, имунни нарушения, инфекциозни болести и алергични състояния.

Трябва да знаете, че независимо от възрастта и типа, вашата кожа може да стане идеална с помощта на козметичните продукти на компания TianDe.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *