Блог

Серия SPA Technology

Според една от версиите SPA е абревиатура от латинския израз Sanus per Aqua, който буквално означава «здраве чрез вода» . Още през V в. пр. н. е. гръцкият учен и мислител Херодот създава методика за използване на минерална вода за лечебни цели . Малко по-късно прочутият лечител Хипократ споменава в съчиненията си ползата и удивителните качества на морска, солена и речна вода . Древните римляни, използвайки опита на гърците, измислят термите — баните.
Днес spa е цяла индустрия и комплекс от изискани салонни процедури с използване на ценни природни съставки, които хармонизират не само тялото, но и духа. Козметичните продукти от серия SPA technology са създадени в най-добрите традиции spa и включват «съставките на разкоша» (перлена пудра и хидролизиран перлен протеин, екстракт от плацента, хидролизирана коприна). В състава на линията SPA technology влизат съставки, насочени към удовлетворяването на най-важната потребност на кожата — хидратацията .
Нашата кожа практически 2/3 се състои от вода, което се равнява на приблизително 8 л. При това кожата съдържа 25-35% вода от целия ни организъм. Влагата е необходима на кожата за пълноценна работа, както въздухът на белия дроб.
Стареенето започва със загуба на вода от организма. Проучванията показват, че недостигът на вода в клетките на епидермиса и дермата води до нарушаване на всички процеси на обмяната и възстановяването на кожата. Затова кожата се нуждае от спа процедури 365 дни в годината.
През лятото кожата трябва да се овлажнява, защото:
•по време на горещините се изпотява и активно губи влага;
•в климатизираните помещения въздухът е много сух, затова кожата губи водните си запаси 2-3 пъти по-бързо, отколкото навън;
•УВ лъчите разрушават епидермалната бариера, което предизвиква увеличение на трансепидермалните загуби на влага .
През зимата кожата трябва да се овлажнява, защото:
• при ниски температури влагата от повърхността й се изпарява много бързо, затова съществуващото мнение, че през зимата не трябва да се използват хидратиращи продукти, е заблуда;
• в отоплените помещения въздухът е много сух, затова кожата бързо губи водните си запаси;
• студеният вятър и отрицателните температури спомагат разрушаването на епидермалната бариера, което води до увеличение на трансепидермалните загуби на влага.
Кожата по природа има собствена оросителна система. В нея има водосъбиращ механизъм, който «добива» вода от вътрешни и външни източници — естествен хидратиращ фактор (NMF) . Той се намира в роговия слой и е представен от комплекс органични молекули: аминокиселини, мазнини, соли, минерали и други вещества, притеглящи влагата от
въздуха и козметичните продукти и я задържащи в епидермиса .
При липса на молекули на естествения хидратиращ фактор, загубата на вода от роговия слой би била равна на 8,5 л на денонощие.
За запазване на водата в кожата отговаря и епидермалната (липидна) бариера – отбранителна структура,
която служи като основна преграда по пътя на изпаряващата се течност. Епидермалните липиди играят ролята на
«цимент», съединяващ клетките на епидермиса една с друга. Ако в «цимента» възникват пукнатини, кожата губи бариерните си качества и водата се изпарява много интензивно. Това е процес на трансепидермална загуба на влага
(TEWL — Transepidermal Moisture Loss) и е една от основните причини за обезводняването.

Спа-сяване на кожата:

Активните компоненти от серия SPA technology:
• са способни да «утолят жаждата» на кожата: интензивно я насищат с влага;
• възстановяват физиологичния хидратант на кожата — естествения хидратиращ фактор (NMF);
• защитават кожата от «загубата на вода», «закърпвайки скъсаните места» на епидермалната бариера и намалявайки трансепидермалната загуба на влага (TEWL).
Според статистиката 50% от случаите на обезводняване на кожата са в резултат на неправилна грижа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *