Блог

МИКРОБИОТА НА ДЕТСКАТА КОЖА: КАКВО Е ТОВА И С КАКВО „СЕ ХРАНИ“?

Микробиота на детската кожа: какво е това и с какво „се храни”?

В последно време все по-често в нашето ежедневие се среща терминът „микробиота”. Виждаме го в рекламни брошури, по телевизията, върху някои продукти и в блоговете на майките…

КАКВО Е МИКРОБИОТА?

Ще започнем с това, че човешката кожа е истинска екосистема или сложно организирано пространство, в което живее огромно количество общности от бактерии. Според някои, те са повече от трилион! Някои живеят там временно, а други – постоянно. Много от бактериите са благоприятни за кожата, някои са неутрални, а други – патогенни или потенциално патогенни. Бактериите се борят с инфекциите, предпазват от въздействието на околната среда, повишават имунитета, регулират нивото на pH. Върху кожата на различни части от тялото живеят различни колонии микроби. Тоест, подобно на червата, кожата също има собствена микробиота.

микробиота

Микробиотата е цял свят от полезни бактерии за кожата, който с невидим щит я защитава от проникване на вредни бактерии и вируси в тялото.

Бактериите в кожата (както и бактериите в червата) се нуждаят от правилно хранене. Балансът на микробиотата може лесно да бъде нарушен под въздействието на външни фактори (околна среда, агресивни компоненти в рецептурата на продукти за грижа), заради това е важно да се поддържа и защитава кожната микробиота, особено в ранна детска възараст.

С КАКВО „СЕ ХРАНИ” МИКРОБИОТАТА?

Няма да повярвате, но, както и „добрите” чревни бактерии, с пребиотик! Как изобщо е възможно това?

Ще обясним. Пребиотикът се явява отличен компонент за козметичните продукти, защото оказва мощна подкрепа на кожната микробиота.

Пребиотикът:

  • Поддържа естествения защитен слой на кожата.
  • Неутрализира негативните фактори на външната среда.
  • Неутрализира патогенните бактерии.
  • Възстановява нормалното pH ниво на кожата, намалява риска от дерматологични проблеми.
  • Облекчава протичането на дерматити, екземи, атопични проблеми.
  • Защитава и укрепва кожата, създава здрава микробиота.

Заради нарушен баланс на микробиотата много хора се сблъскват с тежки кожни проблеми. Много е висок процента на малки деца с атопичен дерматит, различни дерматологични и алергични обриви. Всичко това се проявява върху кожата не само с раздразнение, белене, но и с микропукнатини. Това предизвиква безпокойство при децата и, съответно, при родителите.

микробиота

В този случай правилното решение се явява използването на крем с пребиотик, тоест поддържане и подсилване на микробиотата за борбата с промяната на естествения баланс на кожата. Пребиотикът Biolin P в състава на крема „Имувенок” притежава необходимата пребиотична активност – действа като хранителна добавка за защита на кожната микробиота. Под въздействието на пребиотика собствената микробиота не се нарушава, а само се възстановява и количеството на враждебните микроорганизми намалява.

имувенок

Ако говорим общо, пребиотикът Biolin P е силна поддръжка на кожната микробиота на децата. Като бариера я защитава от обриви и раздразнения. Оказва деликатна грижа на нежната детска кожа. Той също може да се използва под памперса и като антимикробен щит от различни външни фактори. Работи в пълна хармония с кожата на децата без да нарушава естествената микробиота. Главното е, че помага да се справите с обривите и раздразненията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *